Mooi Westenstein, dat wordt prachtig wonen!

Wonen in een van de mooiste oude dorpen van Noord-Nederland, met een dorpskern die dateert uit de Middeleeuwen. Wat wil je nog meer?
Er was al een bewoonde Kollumerterp (Colheim) in de 8ste eeuw!

Het is heel fijn wonen, in Kollum

Kollum heeft een beschermd dorpsgezicht - een prachtige oude dorpskern met een flink aantal rijksmonumenten. Zo is er het statige oude gemeentehuis: de meer dan 130 jaar oude poldermolen net buiten het dorp. Maar ook huidige werkplek van de gemeente Kollumerland mag er zijn, villa Westenstein. In de hoofdstraat zijn de 'Hollandse' trapgevels en klokgevels om in te lijsten. Maar zoals de status 'beschermd dorpsgezicht' al aangeeft, het gaat om het geheel: gewoon een prachtig Fries dorp aan het water, met veel sfeer. Eigenlijk wil je hier helemaal niks veranderen en alles bij het oude laten.
Kollum werkt wél heel hard aan de toekomst. Dankzij de inspanningen van het actieve gemeentebestuur is het dorp aan de Kollumer trekvaart misschien (nog) niet de bekendste watersportplaats van het land, maar wél een van de prettigste en meest gastvrije. Dat wil ook zeggen: bewust kleinschalig, vriendelijk en gemoedelijk.

Wonen lijkt hier veel op permanent recreëren.

Mooi Westenstein is genoemd naar het oude landgoed Westenstein, een rijksmonument aan de westkant van Kollum. Wie vanuit plan Mooi Westenstein de kant van Dokkum op fietst, ontdekt meteen de charme van dit rustige, landelijke gebied. Officieel 'De Friese Wouden', maar de bossen en het water worden afgewisseld met halfopen coulisselandschap: stukje weide, smalle houtwallen en deftige bomensingels, altijd goed voor leuke doorkijkjes. Een paar kilometer naar het oosten begint het uitgestrekte Lauwersmeergebied. Ooit zeebodem en wad, nu dankzij de dijk een 'nieuw' vogelparadijs, waar de zeldzame zeearend gewoon weer terug is. Een beschermd natuurgebied waar de boswachter zo min mogelijk ingrijpt. Op het water kun je letterlijk alle kanten op. Via het Dokkumerdiep rechtstreeks naar het Lauwersmeer, even door de sluis en je kiest het ruime sop van de Waddenzee. Aan de zuidzijde van Kollum kun je via de Strobossertrekvaart het Prinses Margrietkanaal bereiken. Hier vandaan vaar je zo richting het Burgummer Mar of de stad Groningen.

Uitstekend bereikbaar - met behoud van karakter!

Wat in de Middeleeuwen misschien nog een beetje als een 'uithoek' van het land voelde, is nu de levendige uitvalsbasis voor veel goeds, zowel wat werk als wat vrije tijd betreft. Gebleven is: het eigen karakter en de weldadige rust en ruimte. Heel wat meer vierkante meters per inwoner dan veel andere streken in Nederland. Kollum ligt duidelijk op de kaart. Dit betekent: zo'n 35 minuten rijden naar Leeuwarden, 40 minuten naar Groningen.

En hoeveel Nederlanders kunnen het je nazeggen: binnen een half uurtje bereik je de veerboten naar Ameland (Veerdam Holwerd) of Schiermonnikoog (Haven Lauwersoog)?

Waar vindt u Mooi Westenstein?